Na potraviny minieme pomerne veľa peňazí – podľa štatistického úradu je to okolo 900 eur na osobu za rok. Štvorčlenná rodina teda v priemere minie na jedlo 300 eur mesačne. V tomto článku vám popíšem, ako viete ušetriť zhruba štvrtinu výdavkov na potraviny – v prípade spomínanej štvorčlennej rodiny je to teda úspora 75 eur za mesiac. To je už suma, ktorou sa oplatí zaoberať.

12 spôsobov, ako ušetriť na potravinách

1. Akcie

Zľavy v obchodoch sú jedným z najlepších spôsobov, ako ušetriť. Úspora býva väčšinou medzi 10 a 40% z pôvodnej ceny, v priemere je to okolo 30%. Pred väčším nákupom sa preto snažím pozrieť leták obchodu – dá sa to aj online v mobile.

Tiež v obchode si všímam cenovky a uprednostním to, čo je v akcii. Napríklad ak si chcem kúpiť čokoládu, netrvám na svojej obľúbenej značke – ak je v akcii iná čokoláda, ktorú mám rád, kúpim si tú. Ak sú v akcii trvanlivejšie potraviny (konzervy, strukoviny, ovsené vločky, mrazené veci a pod.), urobím si aj nejaké rozumné zásoby.

Dobrou taktikou je aj variť podľa akcií. Nevarte si to, čo vás aktuálne napadne, ale pozrite si akcie a vyberte si recept podľa toho, čo viete kúpiť v zľave.

2. Nakupujte v lacnejších obchodoch

Niektoré obchody sú lacnejšie a niektoré sú drahšie. Ak idem na väčší nákup, najradšej nakupujem v Lidli. Robím im trochu reklamu, ale bohužiaľ neplatia mi za to nič.

Ich biznis model je zhruba takýto: tovar je vyložený v kartónových krabiciach, čím ušetria náklady na zamestnancov, ktorí by to vykladali. Zamestnanci rotujú medzi predajňou a kasou – ak je na kase menej ľudí, idú dokladať tovar.

Majú veľa privátnych značiek – to znamená, že ide o značky, ktoré kúpite iba v Lidli. Často ide o napodobeniny alternatívy štandardných “značkových” potravín – sú porovnateľne dobré a stoja oveľa menej. Alebo stoja rovnako, ale dostanete väčšie balenie. A hlavne snažia sa aj o to, aby tieto potraviny boli kvalitné.

Niektorí ľudia tam neradi chodia, lebo pri kase sú dlhšie rady a tiež to tam vyzerá trochu neporiadne. Okrem toho tam nemusíte dostať presne to, čo chcete. Nenájdete tam napríklad 25 druhov musli, ale možno iba 5. Pravdepodobne však nájdete všetko, čo potrebujete.

Ak tam ešte nenakupujete, vyskúšajte. Nakupujte a ochutnávajte rôzne potraviny, ktoré ponúkajú. Ak nájdete lacnejšiu alternatívu a chutí vám, tak super – môžete ju začať kupovať a viete ušetriť. A ak vám niečo nechutí, môžete zostať pri štandardnej značke.

3. Nevyhadzujte potraviny

Keď stojím nad otvoreným košom a vyhadzujem potraviny, väčšinou si spomeniem, koľko približne tie potraviny stáli.  Napríklad vyhadzujem plesnivý karfiol, ktorý som kúpil za 1,80. Vtedy je to ako keby ste vyhadzovali do koša peniaze. Neviem ako vy, ale ja vyhadzujem peniaze do smetí veľmi nerád. Našťastie robím to veľmi málo.

Aby ste nemuseli vyhadzovať veľa potravín je dôležité dodržiavať zopár pravidiel. Kupujte si potraviny, ktoré naozaj zjete do dátumu spotreby. Pred nákupom si pozrite, čo máte doma (v chladničke / mrazničke / špajzi / skrini). Ak máte doma potraviny, ktoré sa môžu onedlho pokaziť, zjedzte ich čo najskôr, až potom si kúpte ďalšie potraviny.

A čo sa týka dátumov spotreby, riaďte sa sedliackym rozumom. Ak máte vákuovo zabalenú trvanlivú salámu, ktorá vydrží 1 mesiac a včera mala dátum spotreby, tak ju nehoďte v panike do koša. Ak vydržala 1 mesiac, asi vydrží aj 1 mesiac a 1 deň. Na druhej strane ak máte bryndzu, ktorá vydrží 2 týždne a je už mesiac po dátume spotreby, tak tá musí bohužiaľ do koša.

Pri potravinách na hranici dátumu spotreby sa skúste spoľahnúť aj na vaše zmysly – rozbaľte to, prezrite si to a ovoňajte to. Ak sa vám začnú zbiehať slinky, kľudne to zjedzte. Ak ste si nie istý a nechce sa vám to jesť, radšej to vyhoďte.

4. Kreatívne varenie

Keď som začal viac variť, zistil som nejaké pravidelnosti v receptoch. Veľa receptov začína napríklad tak, že si opražíte cibuľu. K niektorým druhom zeleniny alebo mäsu sa často pridávajú tie isté koreniny. Napríklad k paradajkám sa hodí oregano a bazalka. K tekvici tymian a muškátový orech. K polievke zo strukovín majoránka.

Ak sa naučíte nejaké základné pravidlá, viete si vytvoriť recepty aj sami. A dostávam sa k tomu, na čo je to dobré. Ak nájdete doma 2-3 suroviny, ktoré vám zvýšili z iného varenia, alebo ktoré aktuálne „nepotrebujete“, viete si vymyslieť recept a uvariť z nich nejaké hlavné jedlo, polievku alebo nátierku.

5. Porovnávajte ceny

Niektorí ľudia si vôbec nepozerajú cenovky. Ak dobre zarábate, zdalo by sa že to nemusíte robiť. Jednoducho si kúpite, čo potrebujete. Je to však veľmi škodlivý zvyk pre vašu peňaženku. Veľmi jednoduchým výberom lacnejšiej alternatívy totiž viete ušetriť veľa peňazí.

Napríklad niekedy väčšie balenia stoja takmer rovnako ako malé balenia: viackrát som už videl, že litrová kola stála menej ako pollitrová, 3 kusy nejakej potraviny stáli iba o niečo viac ako 1 kus a podobne. Všímajte si ceny za kus/liter/kilogram – obchody sú povinné ich zobrazovať a veľmi vám to uľahčí rozhodovanie. 

6. Poznajte ceny

Potraviny by mal nakupovať ten istý člen rodiny, ideálne ten, ktorého to viac baví. V našej rodine som to ja. Keďže chodím do obchodu každý týždeň minimálne raz, poznám naspamäť cenu väčšiny potravín, ktoré nakupujeme.

To je obrovská výhoda – viem tak vyhodnotiť, či je niečo drahé alebo lacné, napríklad ak nakupujem v inom obchode, alebo sa rozhodujem, či vyskúšam inú značku podobnej potraviny. Tiež viem, že tie isté potraviny sú v niektorých obchodoch drahšie a v iných lacnejšie. Snažím sa potom nakupovať v tých lacnejších obchodoch.

7. Zákaznícke kartičky

Zákaznícke kartičky sú oštara. Zaberajú miesto v peňaženke a ak ich nenosíte, prídete o nejaké peniaze, lebo dostanete niektoré položky za drahšie. Jeden reťazec má napríklad pri niektorých tovaroch nižšie ceny pre členov ich klubu. Iný reťazec vám síce predá všetko za rovnaké ceny, ale vracia vám vo forme bodov asi 1% z nákupu. Sú to peniaze zadarmo, škoda to nevyužiť.

Moje trápenie s kartičkami však vyriešila aplikácia Stocard – viete si do nej nascanovať čiarové kódy a kartičky už nemusíte nosiť. Keďže mobil mám vždy poruke, využívam členské kartičky aspoň v obchodoch, do ktorých chodím pravidelne. Viem tak ušetriť s minimálnou námahou niekoľko eur každý mesiac.

8. Nenakupujte hladní

Ak idem hladný do obchodu napríklad pre pečivo – určite si okrem pečiva kúpim aj nanuk alebo croissant a ešte kopec ďalších vecí a odídem s účtom nad 10 eur. Nakupovať hladný teda škodí nielen mojej peňaženke, ale aj môjmu zdraviu.

Ak už idem do obchodu hladný, snažím sa premeniť to na hru – ako si čo najrýchlejšie kúpiť to, čo potrebujem. Nemám tak čas sa obzerať a kupovať si hlúposti, iba schmatnem to, čo potrebujem a letím k pokladni.

9. Choďte do obchodu menej často

Čím častejšie chodíte do obchodu, tým pravdepodobnejšie je, že si kúpite zbytočnosti. Naplánujte si jedálniček na zopár dní dopredu a choďte do obchodu iba maximálne 2x do týždňa.

10. Nakupujte so zoznamom

Spíšte si, čo potrebujete a pri nákupe sa držte zoznamu. Nekupujte si nič, čo nemáte na zozname. Toto pravidlo striktne nedodržiavam, lebo ak uvidím v akcii tovar, ktorý pravidelne kupujeme, tak si urobím nejaké zásoby. Keď sa však chcem držať zoznamu (napríklad som hladný a viem, že by som si kúpil zbytočnosti), urobím z nákupu takú hru.

Mám pred sebou zoznam a snažím sa zohnať v obchode všetky položky za čo najkratší čas. Vôbec sa neobzerám za ničím iným a hneď ako mám v košíku všetko zo zoznamu, idem k pokladni. Nekúpim tak nijaké zbytočnosti – napríklad viac jedla ako stihneme zjesť alebo neplánované sladkosti.

11. Jedzte zdravo

Kupujte si menej mäsa a niektoré jedlá pripravte čisto zo zeleniny a strukovín. Ak nepoznáte také recepty, google je váš kamarát. Možností je veľmi veľa, len je treba ie recepty nájsť a vyskúšať. Keďže zelenina má menej výraznú chuť ako mäso, je treba ich dobre ochutiť.

Expertimentujte s rôznymi ázijskými receptami. Niektoré indické alebo thajské jedlá sú také dobré, že vás ani nenapadne, že v nich nie je mäso.

12. Jedzte podľa sezóny

Sme zvyknutí, že si vieme kúpiť všetky druhy zeleniny a ovocia počas celého roka (a potom sa sťažujeme, že všetko je plné chémie). Nekupujte si čerstvé jahody alebo čerešne na jeseň ak majú sezónu na jar.

Ak si kúpite zeleninu a ovocie, ktoré má aktuálne sezónu, má to niekoľko výhod. Budú výrazne lacnejšie, budú chutnejšie a budú aj zdravšie. Okrem toho nezaťažia životné prostredie prepravou cez polovicu planéty.

… a 4 spôsoby, ako NEŠETRIŤ na potravinách

1. Nešetrite na úkor kvality.

Niekedy sa neoplatí riadiť iba podľa ceny. Ušetriť zopár centov a kúpiť si šunku s 50% obsahom mäsa nemá zmysel. Tiež niektoré privátne značky potravín (to sú tie neznačkové, vyrobené pre konkrétny reťazec) sú veľmi lacné, ale sú dosť nechutné.

Lepšie je potom si kúpiť drahšiu a kvalitnejšiu alternatívu. Kľudne si kúpte aj drahé a luxusné potraviny, ale dajte si ich menej často. Tiež ovocie a zeleninu je lepšie kúpiť za drahšie na trhu od lokálneho pestovateľa, ako v obchodnom reťazci z dovozu.

2. Nerobte si nadmerné zásoby.

Nenakupujte také množstvo potravín, ktoré nestihnete zjesť, len preto, že boli v akcii. Neoplatí sa ušetiť 25% ceny, ak potom vyhodíte polovicu nákupu. Tiež sa neoplatí kvôli ušetreným pár eurám zapratať doma celú špajzu a polovicu garáže.

3. Nešetrite na úkor zdravia.

Ovocie, zelenina, orechy a celozrnné výrobky môžu byť pomerne drahé. Ale kupujte a jedzte ich aj tak, a čo najviac.

4. Nešetrite na úkor času.

Ak máte zamestnanie na plný úväzok a ešte k tomu malé deti, toho času nie je veľa nazvyš. To malé množstvo času sa preto neoplatí stráviť dopravou medzi tromi obchodmi len preto, aby ste ušetrili pár centov. Ak máte málo času a nerobíte veľký nákup, choďte do obchodu, ktorý máte najbližšie – napríklad po ceste z práce domov.

Ak sa budete držať týchto rád, každý mesiac vám môže zostať niekoľko desiatok eur, ktoré môžete investovať a budovať si tak svoj majetok.

 Zaregistrujte sa na odber nových článkov emailom:

Pridaj komentár